top of page

Mitä on puuvilla.

Puuvilla on maailman yleisin luonnonkuitu. Sen tuotanto tuottaa tuloja yli 250 miljoonalle ihmiselle maailmanlaajuisesti ja työllistää lähes 7% koko kehitysmaiden työvoimasta. Noin puolet kaikista tekstiileistä on puuvillaa. Puuvillan maailmanlaajuinen kattavuus on laaja, mutta nykyiset puuvillan tuotantomenetelmät ovat ympäristön kannalta kestämättömiä - lopulta heikentävät alan kykyä ylläpitää tulevaa tuotantoa.

 

Puuvilla on pehmeä kuitu, jota saadaan pensaina kasvavan puuvillakasvien siemenhahtuvista. Puuvillakuitu koostuu lähes pelkästään selluloosasta. Puuvillaa käytetään langoissa ja kankaissa. Kaikista tekstiilikuiduista noin 45 prosenttia on puuvillaa.

 

Puuvilla on väriltään yleensä luonnonvalkoinen, joskus myös todella vaalea keltainen. Puuvilla on kankaana luja ja kestävä ja sitä on helppo värjätä. Puuvillasta tehdyt vaatteet ovat hengittäviä, eivätkä ne villan tavoin kutita tai ärsytä ihoa. Puuvilla aiheuttaa harvoin allergisia reaktioita. Mahdollinen allerginen reaktio voi olla peräisin tavallisen puuvillan tuotannossa käytetyistä runsaista myrkyistä. Luomupuuvillasta valmistetun vaatteet vähentävät allergisia reaktioita ja siksi niitä suositaan etenkin pienten lasten vaatteissa.

 

Puuvillan ominaisuuksiin kuuluu hyvä kosteuden imukyky, rypistyvyys, hidas kuivuminen, kaikkien luonnonkuitujen tapaan maatuminen, lujuus märkänä ja hyvä pesunkestävyys.

puuvillapelto.png

20 000​ l

Näin monta litraa vettä tarvitaan yhden puuvilla kilogramman tuottamiseen. Tämä vastaa yhtä t-paitaa ja yksiä farkkuja.

Luomupuuvilla numeroina

VUOSI 2018 - 2019

222,134

Luomupuuvillan viljelijää

418,935

Luomuksi certifioitua maata (ha)

31%

Luomupuuvillaa verrattuna 2017/18

239,787

Luomupuuvillakuitua (MT)

55,833

Luomumaaksi muutettua viljelysmaata (ha)

19

Luomupuuvillaa viljelevää maata

puuvillantuottajat.jpg
taulukko2.png

Regeneratiivinen eli
uudistuva tuottaminen

Uudistuva tuottaminen tulee yhä enemmän esille kun puhutaan kestävistä kuituvalinnoista. Jotta pääsisimme asian ytimeen, meidän on ymmärrettävä ero uudistuvien käytäntöjen ja uudistuvan maatalouden välillä. Kun viljelijät hyödyntävät uudistuvaa maataloutta puuvillan viljelyssä, he käyttävät kokonaisvaltaista lähestymistapaa. Uudistuvat käytännöt koskevat yleensä taas yhtä elementtiä tai yhtä käytännön joukkoa järjestelmän sisällä. Regeneratiivinen maatalous on kokonaisvaltainen filosofia, jonka tavoitteena on vaikuttaa positiivisesti biohajoamiseen, biologiseen monimuotoisuuteen, ekotoksisuuteen, ilmastokestävyyteen, vesijärjestelmiin, hivenravinteisiin ja ekosysteemipalveluihin.

 

Vakiokäytäntöihin kuuluvat vähäinen maanmuokkaus tai maan muokkaamattomuus, peittoviljely, monikäyttöiset järjestelmät, peltometsätalous, vuoroviljely, tarkkuusviljely, integroitu tuholaistorjunta ja alueellisten käytäntöjen hyödyntäminen. Uudistuva maatalous ei ole yksi ja sama asia, joka sopisi jokaiseen eri tilanteeseen ja ympäristöön. Sen sijaan siinä tarkastellaan niiden menetelmien yhdistelmää, jotka tukevat luonnon sietokykyä sekä rakentavat ja ravitsevat ekosysteemiä. Ajan myötä uudistuvat käytännöt voivat lisätä tuotantoa. Maatalouden ekosysteemin terveyttä ja viljelijöiden taloudellista vakautta voidaan parantaa, kun nämä uudistavat käytännöt pannaan täytäntöön onnistuneesti. Tämä on uudistavaa maataloutta. Uudistaminen ja jatkuva tuotannon parantaminen ovat tärkeitä seikkoja puuvillan tuotantojärjestelmien kannalta, jotta voisimme vastata tärkeimpiin haasteisiin seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Textile Excange - Organic Cotton Market Report 2020

Luomupuuvillan siementen käytön kehitys

Geneettisestä muuntelusta vapaiden eli luonnollisten siementen saatavuus on ratkaisevan tärkeää orgaanisen puuvillan tuotannon eheyden ja kasvun varmistamiseksi. Puuvillan viljelyssä käytettävät geneettisesti muunnellut siemenet (GM) ovat ongelma  erityisesti Intiassa, Pakistanissa ja Kiinassa. GM-puuvillalla istutettu maa-alue kasvoi 3 prosenttia vuonna 2018; 24,1 miljoonasta 24,9 miljoonaan hehtaariin. Koska koko maailman puuvillan viljelyyn käytetty alue on 32,9 miljoonan hehtaaria, takoittaa se että 76 prosenttia maailman puuvillan pinta-alasta on vielä geneettisesti modifoitua vuonna 2018. Luomupuuvillakasvien saastuminen geneettisesti muokattujen puuvillakasvien takia on edelleen ongelma maissa, joissa geenimuunnellut tuotteet hallitsevat puuvillaviljelyksiä. Muuntogeenisen saastumisen syitä ovat: muuntogeenisten siementen vahingossa tapahtuva käyttö, ristipölytys naapurikasveista, maatalouden laitteiden aiheuttama saastuminen ja tahaton sekoittaminen varastoinnin, kuljetuksen tai siementenpoiston aikana.

 

Maailmassa on useita ohjelmia, jotka edistävät merkittävästi luomusiementen saatavuuden parantamista. 

  • Reilu kauppa ja Pratibha Syntex ovat juuri aloittaneet Intiassa GM-vapaiden siementen hybridisaatioprojektin toisen vaiheen. Tavoitteena on kehittää uusia geneettisesti puhtaita hybridejä, joilla on tiettyjä muoti- ja tekstiiliteollisuuden tarvitsemia ominaisuuksia.

  • Organic Cotton Accelerator ja FiBL työskentelevät yhdessä Intiassa “Seeding the Green Future” - orgaanisen puuvillan jalostusohjelma parissa, joka kehittää uusia ja parannettuja puuvillalajikkeita. Nämä lajit soveltuvat hyvin luonnonmukaisiin viljelyolosuhteisiin.

  • Texas A&M AgriLife Research on testannut ehdokaslajikkeita luomupuuvillan tuotannossa vuodesta 2017 lähtien. Vuoden 2020 testauksen perusteella kymmenen ehdokaslajiketta on valmiina testausviljelyyn vuonna 2021. Viimeisenä vaiheena on tarkoitus saada puuvillan siemeniä, jotka soveltuvat parhaiten luonnonmukaiseen viljelyyn Lounais-Yhdysvalloissa. 

 

Textile Excange - Organic Cotton Market Report 2020

bottom of page